Kokios pluoštinių kanapių savybės?

Įžvalgomis dalijasi žolininkė Nijolė Degutienė:

Kanapių sėklos turi 36 proc. baltymo. Šie baltymai neturi tam tikrų medžiagų, kurios žmogaus organizmui apsunkina baltymų įsisavinimą. Iš 20 aminorūgščių kanapė turi 18. Praktiškai mūsų platumose nėra tokio augalo, kuris tiek daug turėtų.

Kanapių sėklų aliejų sudaro 35 proc. aminorūgščių. Iš jų – 80 proc. polinesočiųjų ir tik 8 proc. sočiųjų riebalų rūgščių. Tai labai vertingas aliejus, labai gerai veikia organizmą.

Kanapių sėklos turi labai daug vitaminų. Svarbiausia, B grupės vitaminų. Taip pat turi vitamino A, daug vitaminų D ir E. Vitaminas E yra antioksidantas, kuris labai padeda bendrai medžiagų apykaitai. Kanapių sėklos taip pat turi mineralų, mikroelementų, kalcio, geležies, magnio, mangano, fosforo, kalio, cinko.

Saujelėje kanapių sėklų yra pusė magnio paros dozės. Tai magnis, gaunamas iš organinio junginio. Augale labai gausu tirpių ir netirpių skaidulų. Netirpios skaidulos naudingos žarnynui. Jos padeda išeiti toksinams, o tirpios skaidulos yra maistas mūsų gerosioms bakterijoms.

Traški maža sėklytė atkuria mūsų hormonų pusiausvyrą, nes joje yra daug gama linoleno rūgšties. Dar ji malšina sąnarių skausmus ir gydo artritą. Tai lemia idealus Omega-3 ir Omega-6 rūgščių balansas.

Labai svarbu kanapių sėklų nekaitinti, nedeginti. Žinoma, kai valgome kažkokį produktą, patiekalą, nežiūrime, kad žalia sėkla būtų prilipinta, bet, kai patys kur nors dedame, reikia stengtis jas naudoti žalias.

Dar kanapės padeda numesti svorio, nes jos natūraliai slopina apetitą ir potraukį saldumynams, labai gerina virškinimą. Jos labai tinka moterims, nes lengvina PMS ir menopauzės simptomus.

 

Šaltinis: http://valstietis.lt/naujienos/sveikata/zolininke-saujeleje-kanapiu-seklu-puse-magnio-paros-dozes/

 


Leave a Comment