KTU profesorius kalba apie kanapes ir sveikatą

Kauno technologijų universiteto (KTU) Maisto mokslo ir technologijos katedros profesorius dr. Petras Rimantas Venskutonis teigia, kad kanapė yra visapusiškai naudingas augalas, naudotas jau prieš 10 tūkst. metų.

„Kanapių sėklos yra sveikatai naudingų polinesočiųjų riebalų rūgščių, baltymų ir kitų maistinių medžiagų šaltinis; kitos dalys (lapai, žiedynai) pasižymi dideliu bioaktyviųjų junginių kiekiu. Nežinomas joks kitas augalas, kuris gamintų tiek daug specifinių junginių – fitokanabinoidų“, – sako KTU profesorius.

Anot P. R. Venskutonio, įteisinus pluoštines kanapes, Lietuvoje pradėjo sparčiai vystytis kanapių sėklų produktų gamyba: „Šiuo metu daug susidomėjimo sulaukia kanapių sėklų aliejus. Išspaudus aliejų, kanapių sėklose lieka daug vertingų baltymų, skaidulinių medžiagų – šios medžiagos gali būti išgaunamos ir panaudojamos žmonių mityboje. Pavyzdžiui, mūsų šalyje plėtojama kanapių baltymų produktų gamyba; jie rekomenduojami sportininkams, senyvo amžiaus žmonėms ar įvairiems maisto gaminiams praturtinti.“

„Kanapių sėklų aliejuje yra idealus omega-3 ir omega-6 riebiųjų rūgščių santykis. Jis dažnai ne tik vartojamas, bet ir naudojamas gaminant odos ir plaukų priežiūros produktus (kremus, balzamus, muilus ir kt.). Iš kanapių sėklų žmogaus organizmas įsisavina baltymus, vitaminus A, E, D ir didžiąją dalį B grupės vitaminų. Taip pat jose gausu natrio, kalcio, maistinių skaidulų ir geležies.

 

Šaltinis: https://www.15min.lt/gyvenimas/naujiena/sveikata/mokslininkas-sklaido-mitus-apie-kanapes-kuo-jos-vertingos-ir-kaip-vartoti-jas-nepavojinga-1028-885842


Leave a Comment