Netylanti diskusija tarp „natūralaus“ ir „ekologiško“

Sveiko maisto paklausai didėjant, vis dažniau vartotojai susimąsto, kas slepiasi po ženklais „sveikas“, „natūralus“ ir / arba „ekologiškas“. Ar „natūralu“ ir „ekologiška“ yra vienodai naudinga ir į ką tikrai svarbu atsižvelgti, renkantis sveikus bei vertingus produktus. Apskritai, sveikas maistas – kontraversiška tema, kuria pasisako ne tik maisto gamintojai, bet ir mokslininkai.

Remiantis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, terminas „ekologiškas“ reiškia, kad produktas pagamintas ekologinės gamybos būdu ar su ja susijęs. Specialūs tarptautiniai teisės aktai ir taisyklės nurodo, kad ekologiškas produktas turi būti auginamas ar gaminamas be cheminių trąšų, vaistų, hormonų ir kt. Natūraliame maiste neturi būti tokių ingredientų, kaip rafinuotas cukrus, rafinuoti miltai, aliejai, saldikliai, maisto produktų dažikliai arba skonio stiprintojai. Natūralūs maisto produktai yra minimaliai apdoroti. Kitaip tariant „ekologiška“ apibūdina gamybos būdą, o „natūralu“ – produkto sudėtį. Nors iš pirmo žvilgsnio „natūralu“ tolygu „ekologiška“, tačiau ekologija reikalauja daug daugiau pastangų ir todėl ekologiškų proguktų kainos didesnės nei natūralių.

Pasaulyje yra atliekama daugybė mokslinių tyrimų, nagrinėjančių ekologiško ir natūralaus maisto poveikį palyginus su tradiciniu, neekologišku maistu. Pasirodo, žymėjimai „tik iš natūralių ingredientų“, „be hormonų“, „genetiškai nemodifikuota“, „ūkininkų produkcija“ arba „natūralus“ nepatvirtina, jog maistas yra ekologiškas ir tikrai sveikas. Yra net teigainčių, kad surinkta per mažai įrodymų, jog ekologiškas maistas yra pranašesnis už natūralų, be priemaišų.

Visgi 2014 m. Didžiojoje Britanijoje atliktas didžiulis tyrimas parodė, kad ekologiškuose augaluose, palyginus su neekologiškai auginamais augalais, yra didesnė antioksidantų koncentracija, mažesnė pesticidų ir žmogaus sveikatai pavojingo elemento kadmio koncentracija.

Arizonos (JAV) universiteto profesorius Rolfas Haldenas, atlikęs daugybę maisto tyrimų, užtikrina, kad ekologiški produktai yra sveikesni iš esmės.

UAB „Agropro“ specialistai pataria: jei norite būti tikri, kad perkate saugų ir ekologišką produktą, įsitikinkite, kad pakuotė pažymėta specialiu Europos Sąjungos ekologinės gamybos logotipu arba ekologinės gamybos ženklu.

UAB „Agropro“ priklauso UAB „ACME Grupei“. Bendrovė yra didžiausia pluoštinių kanapių augintoja, perdirbėja ir pardavėja Baltijos šalyse bei didžiausia ekologinių pluoštinių kanapių augintoja Europoje.


Leave a Comment